LİDAŞ’ta TMO’nun hisse oranı düşürülecek, bunun yerine TOBB bünyesindeki borsalar sisteme dahil edilecek ve 90 bin ton kapasiteli lisanslı depoların işletmesini TOBB ve odalar yapacak.
Tarım ürünlerinin sağlıklı koşullarda depolanması ve üreticilerin ürünlerini daha iyi değerlendirmesi amacıyla 2005 yılında oluşturulan lisanslı depoculuk sistemi kökten değişiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik önceki gün TMO’nun lisanslı depoculuk faaliyetinden çekileceğini açıklamıştı. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, yapılan taslak çalışma uyarınca LİDAŞ’ta TMO’nun hisse oranı düşürülecek, bunun yerine TOBB bünyesindeki borsalar sisteme dahil edilecek ve 90 bin ton kapasiteli lisanslı depoların işletmesini TOBB ve odalar yapacak. Bakanlığın kafasındaki temel düşünce ise TMO’nun 2 milyon tonu bulan silolarının da tamamen özel sektöre devredilerek Ofis’in ödeme kurumu haline gelmesi. Ancak bu değişim için gerekli teknik hazırlıklar ve mevzuatın en az 2 yılı bulacağı yorumları yapılıyor.
Buğday üreticilerinin ürünlerini daha uygun koşullarda değerlendirmesini sağlamak amacıyla 2005 yılında çıkarılan, fındık, pamuk, zeytin ve zeytinyağı için de uygulanan lisanlı depoculuk faaliyetlerinde yeni bir döneme giriliyor.
Lisanslı depoculuk Türkiye’de ilk uygulamaya başladığında özel sektörün kuracağı lisanslı depoculuk desteklenirken, Toprak Mahsulleri Ofisi de depo yapmaya başlamış, ardından TOBB ile ortak Lisanlı Depoculuk AŞ (LİDAŞ) kurulmuştu. LİDAŞ’ta hisselerin yarısı TMO’nun (yüzde 48’i ayni olmak üzere) diğer yarısı da TOBB ve bazı bağlı kuruluşların elinde bulunuyor.
Yeni dönemde TMO’nun LİDAŞ’taki hisselerini TOBB başta olmak üzere, TOBB bünyesindeki odalara devretmesi bekleniyor. Aynı zamanda başka özel sektör kuruluşlarının veya özel şirketlerin doğrudan lisanslı depo yatırımcılığı yapmasının da önünü açacak düzenlemeler yapılacağı ifade ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın lisanlı depo faaliyetlerinden TMO’yu geri çekmesiyle birlikte TMO’nun artıık bir ödeme ve piyasayı regüle etme kurumu haline gelmesi öngörülüyor.
“Mevzuat değişikliği gerekiyor”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, her ne kadar TMO’nun lisanslı depoculuk faaliyetinden çekilerek, piyasayı regüle edecek bir konuma getirileceğini açıklasa da bunun için de önemli mevzuat değişiklikleri gerekiyor. toplam 51 milyon lira sermayesi bulunan LİDAŞ’ın hisse devri sırasında TOBB’un bunun nakit karşılığını ödemesi yanı sıra, ofisin yeni dönemde alacağı regülasyon görevi için de YPK ve Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılması gerekiyor. DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, bu sürecin 2 yılı bulabileceğini, özellikle teknik hazırlıkların ciddi zaman alacağını kaydettiler.
Diğer büyük oyuncu Tarım Kredi olacak
Lisanslı depo piyasasının yeni dönemde bir diğer büyük oyuncusu ise halen 232 bin tonluk deposu bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri olacak. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada yapacakları yatırımla önümüzdeki dönemde toplam kkapasiteyi 500 bin tona çıkaracaklarını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın lisanslı depo faaliyetinden TMO’yu çıkarma projesi kapsamında, Tarım Kredi’nin de önemli bir işlev görebileceğinin altını çizen Güvendi, dünyada da lisanslı depoculuk faaliyetlerinin kooperatifler tarafından yerine getirildiğini bildirdi.
< 22.01.2016 diğer haberleri için tıklayınız.