Eskişehir Ticaret Borsası (ETB) Avrupa Birliği (AB) Hibe Programı IPA2 kapsamında yaptığı başvuruya ağustos ayı içinde beklediği olumlu yanıtın gelmesi halinde Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde (EOSB) 37 bin 500 metrekare alan üzerinde hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar için 60 silodan oluşan lisanslı depolama kompleksi kurmayı planlıyor.
Ömer Zeydan Eskişehir Ticaret Borsası, Türkiye’nin lisanslı depolamada hedeflediği kapasitenin 5’te birini Eskişehir’de hayata geçirecek. Borsa, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar için 120 bin ton kapasiteli 60 silodan oluşan lisanslı depolama kompleksi kurmayı planlıyor.
Projenin 40 milyon TL’lik yatırım değerine sahip olduğunu kaydeden ETB Başkanı Ömer Zeydan, “Projemizi Sanayi Bakanlığı’na sunduk, bir yıl içinde de tamamlamayı planlıyoruz. IPA2 programına sunduğumuz ve yanıt beklediğimiz bir başka projemiz de kentin kırmızı et ihtiyacını karşılayacak olan 8 milyon TL yatırım bedeline sahip Alpu yolundaki arazimizde yapmayı planladığımız mezbaha projemizdir” diye konuştu.
EOSB’da kurulacak tesislerin 120 bin ton kapasiteli 60 çelik silo, laboratuvar, kantar ve idari binalardan oluştuğunu belirten Zeydan, “Dünyada ve Türkiye’de tarım ürünlerinin depolanması çok büyük önem taşıyor. Ülkemizin hedefi 5 milyon tonluk lisanslı depolama tesisidir. Şu anda kamu ve özel kuruluşların lisanslı depolama tesisi kapasitesi toplamı 1 milyon ton dolayındadır. Tamamı Ticaret Borsası’na ait olması özelliğiyle bu tesis Türkiye’de tek olacaktır” dedi.
Dünyada ve Türkiye’de lisanslı depolama tesislerinin giderek arttığına değinen Zeydan, “Lisanslı depolama tesisleri üretici, tüccar ve sanayiciye büyük avantajlar sağlıyor. Ürününüzü teslim eder, belgelerinizi alır ve istediğiniz yerde ürününüzü kağıt üstünde satabilirsiniz. Çünkü bu tesisler teslim ettiğiniz ürünün aynısını size sağlamayı taahhüt eder. Yani ürününüz karşılığında aldığınız belgeler kıymetli kağıttır, hisse senedi gibidir. Ürününüzü satarken zirai stopaj oranı yüzde 4, borsa aracıılığıyla satarsanız yüzde 2’dir. Lisanslı depolama tesisinde bulunan ürününüzü satarsanız çok daha düşük stopaj ödeyeceğiniz gibi hijyen, güvenlik, nakliye, firesizlik, zaman gibi birçok konuda avantaj elde edersiniz. Örneğin tesisteki ürününüzü teminat gösterip kredi de kullanabilirsiniz” diye konuştu.
Çiftçinin ürününü değerlendirmede bölgedeki buğday çeşitliliğini gözönüne aldıklarını ve ürünün tasnifinde tesisin oldukça önemli olduğunun altını çizen Zeydan, “Bölgemizde 70 çeşit buğday üretiliyor. Bunu sınıflayacak tesis yok. Eskişehir Ovası’nda yüksek kaliteli 10 çeşit buğday ekiliyor. Bu buğdaylara daha çok destek verilirse üretici de kaliteli tohum ve ürüne yönelecektir. Ülkemizin ihtiyacı yıllık 17.5 milyon ton. 22.5 milyon ton buğday rekoltesi bekliyoruz. Buna karşın kalitesiz buğday üretimi nedeniyle makarnalık ve ekmeklik buğday ithalatımız var. Bu ithalat, üreticinin kaliteli üretime yöneltilmesi, yani kaliteli buğday üretiminin daha fazla desteklenmesiyle çözülür” şeklinde kkonuştu.
< 27.07.2017 diğer haberleri için tıklayınız.