Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
- Fosil yakıt şirketlerinden yatırımları geri çekme kampanyası, Paris’te yapılan iklim zirvesi sırasında yeni bir rekor kırdı. Kampanyayı düzenleyen 350.org ile Divest-Invest kurumlarından yapılan açıklamaya göre, toplam 3.4 trilyon Dolarlık varlığa sahip 500’den fazla kuruluş, fosil yakıt şirketlerine bundan sonra yatırım yapmayacağına ve var olan yatırımlarını durduracaklarına dair taahhüt verdiler.
Paris’teki İklim Zirvesi’nin başlangıcında yapılan bu açıklama, yatırımcıların çarpıcı bir biçimde sermayelerini fosil yakıtlardan temiz, yenilebilir enerji kaynaklarına yönlendirdiğinin önemli bir sinyali olarak gösteriliyor. Zirve’nin ilk günü olan 30 Kasım 2015 Pazartesi günü, Bill Gates’in de aralarında bulunduğu birçok yatırımcı milyarlarca dolarlık bir koalisyon kurduklarını ve kaynaklarını temiz enerji konusundaki teknolojik gelişmelere ayıracaklarını açıklamışlardı. Ayrıca, aralarında iklim değişikliğinden en çok zarar gören ülkelerinde bulunduğu birçok kesim, Paris’ten fosil yakıt çağının bittiğine ve yenilebilir enerjiye dönüşümün kaçınılmaz olduğuna dair net bir sinyal de bekliyorlar.
Yatırımları geri çekme kampanyasına dahil olan kuruluşlar, bu yeni stratejinin hükümetlerin de kamu finansmanını fosil yakıtlardan temiz enerjiye kaydırması için teşvik edici olacağını umuyorlar. Birçok kurum ve kuruluş, özellikle hükümetlerin fosil yakıt teşviklerini bitirmek konusunda verdikleri sözleri ve iklim finansmanı konusundaki taahhütlerini tutmaları çağrısında bulunuyor.
Sadece bir yıl önce, Eylül 2014’te toplam mal varlığı 50 milyar dolar olan 181 kurum, fosil yakıt şirketlerinden yatırımları geri çekme sözü vermişti. Bu yıl, 21 Eylül’de New York’ta düzenlenen İklim Haftasına gelindiğindeyse bu sayının 400 kuruluşa çıktığı açıklanmış, fosil yakıtlardan yatırımını çeken kuruluşların toplam mal varlığının ise 2.6 trilyona ulaştığı belirtilmişti. 350.org ve Divest-Invest bu tarihte, “Paris iiçin Yatırımını Geri Çek” kampanyası başlattıklarını da açıklamışlardı. 21 Eylül’den bu yana, sadece 10 hafta içinde, kampanyaya katılan kuruluş sayısı 500’ü aştı. Bu şirketlerin toplam malvarlığı ise 3.4 Dolar trilyon doları buluyor.
Kampanyayı düzenleyenlerin açıkladığı yeni yatırımı geri çekme duyuruları arasında şu kurumlar bulunuyor:
• 19 Fransız Şehri, COP21’den sonra fosil yakıtlardan yatırımlarını geri çekeceklerini açıkladılar: 350.org aralarında, Lille, Bordeaux, Dijon gibi büyük şehirlerin olduğu 19 Fransız şehrinin bu yönde taahhüt verdiğini belirtiyor.
• Fransız Parlamentosu fosil yakıt yatırımlarını geri çekme kararlarını desteklediğini açıkladı. 25 Kasım 2015’de Kabul edilen önerge ile, kamu yatırımları, ve kamunun payının olduğu şirketler ile yerel yönetimler artık fosil yakıt şirketlerine yatırım yapmayacak. Bu önergenin, kalıcı olarak yapılacak bir yasanın ilk adımı olduğu belirtildi.
21 Eylül 2015’ten beri yapılan bazı fosil yakıtlara yatırımları geri çekme karaarları ise şunlar:
• Uppsala (İsveç), Münster (Almanya), Oslo (Norveç) ve Melbourne (Avusturalya) şehirleri bundan sonra kendi fonlarının fosil yakıtlara yatırım yapmayacağını ve var olan yatırımların ise geri çekileceğini belirttiler. Örneğin, Melbourne’un kararı ile beraber Avustrulya’da fosil yakıtlardan yatırımlarını çeken fonların toplam mal varlığı 5.5 Milyar Avustralya Dolarına ulaştı.
• Dünyanın en önemli ekonomi okullarından biri olan London School of Economics, üniversite fonlarının kömür başta olmak üzere fosil yakıtlarda olan hisselerinin hepsini sattı.
• Almanya’dan 1.8 milyar euroluk fonu yöneten, Hesse ve Nassau Protestan Kilisesi, kömür, petrol ve doğal gazda şirketlerindeki yatırımlarını geri çekme kararı aldı.
• Avrupanın en büyük sigorta şirketi oaln Allianz, kendi sermayesinden kömür şirketlerine yaptığı 630 milyon Euroluk yatırımı geri çekti ve gelecek altı ayda rüzgar enerjisi alanında çalışan şirketlere toplam 4 milyar euroluk yatırım yapacağını açıkladı.
Foosil yakıt yatırımları hakkındaki gelişmeleri değerlendiren 350.org’dan Mahir Ilgaz “İklim değişikliği aynı zamanda bir ekonomik sorun. Kamu ve şirketler bugüne kadar fonlarını fosil yakıt şirketlerinde değerlendiriyorlardı. Fosil yakıt şirketleri bu finansal desteklerden güç alıyorlardı. Fonların fosil yakıtlardan geri çekilmesi bir yandan bize, fosil yakıt şirketlerinin artık karlı yatırımlar olmadığını gösterirken, diğer bir yandan fosil yakıt şirketlerinin artık ekonomik kaynak bulmakta zorlanacağını ortaya seriyor. Kömür başta olmak üzere fosil yakıtlara yapılan yatırım ölü yatırımdır.” dedi.
< 02.12.2015 diğer haberleri için tıklayınız.