Mesnet sehpası imalatı için Avrupa’dan makinelerini haziran ayı sonunda teslim alacaklarını dile getiren Ayes Çelik Hasır Genel Müdürü Halil Doğan, yakın zamanda yeni ürünün imalatına başlamayı planladıklarını kaydetti. Üretimi Gebze’daki fabrikalarında yapacaklarını söyleyen Doğan, toplu konut üretiminin yoğun olduğu bir bölge olması nedeniyle üretimi Gebze fabrikasında yapacaklarının altını çizdi. İnşaatlarda çelik hasır yapım işlemlerinde kullanılan mesnet sehpasını Türkiye’de ilk kez firmalarının üreteceğini öne süren Doğan, “İnşaatlarda çelik hasır hazırlayan demirciler, standart demiri bükerek sehpa yapıyor. Ayes'in otomatik makinelerle üreteceği mesnet sehpası, çelik hasır imalatında AB standartlarında üretim yapma olanağı sağlayacak. Bu ürünle çelik hasır montajı yapan firmalara maliyet avantajı ve standart üretim yapma kabiliyeti sağlayacak” dedi.
Ayes’in çelik hasırda üretim kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlara devam ettiğini Halil Doğan, Gebze’de kapanan Uğur Çelik firmasının hasır üretim makinelerini satın alarak üretim kapasitesini yüzde 20 artırdığını vurguladı. Panel çit konusunda üretim kapasitelerini artırıcı makine yatırımlarının devam ettiğini ifade eden Doğan, “Bu yatırımlarımızla üretimde yüzde 50 artış hedefliyoruz. Kapasitemiz arttıkça panel çitin de ihracatımızdaki önemi artacak. Bina, iş yeri ve sitelerin çevre güvenliğinde, otoyol kenarlarında, fabrika etrafında, spor tesislerinde güvenlik ve görüntü amaçlı kullanılan panel çitler korozyona dayanıklı ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle tercih ediliyor” diye konuştu.
Mühendislik hizmeti de veriyor
Ayes'in Isparta'da çelik hasır üretmek amacıyla 1978’de kurulduğunu hatırlatan Halil Doğan, teknik kadro, teknoloji ve donanım yönünden sürekli gelişerek, iş hacimlerini artıran bir ivme yakaladıklarını söyledi. Gelişen ve büyüyen pazarlara ayak uydurabilmek amacıyla 2000 yılında İzmir Kemalpaşa’da kurulan çelik hasır fabrikalarında üretim kapasitelerini artırdıklarına dikkat çeken Doğan, 20006’da ise Gebze’deki 30 bin metrekare alana sahip fabrikayı açarak, Türkiye’nin en büyük çelik hasır üreticilerinden biri haline geldiklerini kaydetti. Doğan, TSE Kalite Uygunluk belgesi ve ISO 9001 sertifikasına sahip bir firmalarının üretimde kaliteyi yakalamak adına sürekli hedef büyüttüklerini, bunun yanında görünüşte basit görünen ancak deneyim gerektiren çelik hasır konusunda müşterilerine mühendislik hizmeti de verdiklerini ifade etti.
Çelik hasırda geniş ürün gamıyla hizmet verdiklerini anlatan Doğan, şöyle devam etti: “Q tipi ve R tipi çelik hasırda değişik boy, çap ve ebatta birçok çeşit ürünümüz bulunuyor. Çit hasırları ise 5.0/2.15 metre ebadında 150/50 milimetre ve 75/75 milimetre gözlü olarak üretiyoruz. Standardın dışında, isteğe bağlı farklı ebatlarda üretim de yapabiliyoruz. Çit hasırlar, spor sahaları, fabrika, site, bina, bahçe, okul, köprü ve yol gibi yerlerde çevreyi emniyet altına almak için kullanılıyor. Çelik hasırlar ile çeşitli estetik görüntüler de verilebiiliyor. İstenilen renklerde boyanabilmesinin yanı sıra galvaniz de kaplanabiliyor.” Kafes hasırların ise ince çubuk çapları ve dar göz aralıklarıyla çok amaçlı kullanılabilen hasır tipleri olduğuna vurgu yapan Doğan, “Standart 100/200 santimetre ölçülerde üretildiği gibi farklı ölçülerde de düz ve nervürlü üretilebiliyor. Kafes hasırlar ise istenirse galvanizle kaplanabiliyor” açıklamasını yaptı.
“Fiyatlardaki dalgalanma pazara olumsuz etki yapıyor”
Kemalpaşa’daki fabrikaları hakkında da bilgi veren Halil Doğan, 15 bin metrekare alana sahip tesislerinde çelik hasır ve panel çit üretimi yaptıklarını belirterek, “Tesislerimizde 80 kişiyi istihdam ediyoruz. İç pazar odaklı çalışan bir firmayız. Pazarda kangal demir bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor. İstenilen çap ve miktara ürün bulamamaktan dolayı bir sıkıntı var. Fiyatlardaki dalgalanma da demir pazarını olumsuz etkiliyor. Haksız rekabet, sektörümüzde düşük kâr marjları ile çalışılmasına yol açıyor” dedi. Ayrıca, yurt genelinde çelik hassır göndermelerinin yanı sıra ihracat da yaptıklarını anlatan Doğan, bugün itibarıyla Türk cumhuriyetleri, İran, Libya ve Cezayir'in yanında son yıllarda İsrail'e de çelik hasır ihraç ettiklerini, ancak ihracat oranlarında düşüş yaşadıklarının altını çizdi.
İzmir Kemalpaşa ve İzmit Gebze’de olmak üzere toplam iki fabrikada üretim yaptıkları bilgisini veren Halil Doğan, panel çit tellerini önce galvanizle sonra elektrostatik toz boya ile kapladıklarını, aynı zamanda panel çit ile beraber montaj için gerekli direk, klips, vida, kapak ve dubel gibi aksesuarları da sağlayabildiklerini söyledi. Panel çit direklerinin de galvanizlendikten sonra RAL 6005 koyu yeşil elektrostatik toz boya ile kaplandığını dile getiren Doğan, “İsteğe göre galvanizli ya da boyasız şekilde de verebiliyoruz. Çit direklerimiz 50x50x1.5 milimetrede profilden, taban sacımız ise 120x120x5 milimetreden imal ediliyor. Yapı güvenlik sistemlerinde gerekli olan özel kapıları, özel yükseklik ve ölçülerde üretebiliyoruz. Pannel çit tellerimiz 4.5 ve 5 milimetre imal ediliyor. Panel çit hasırlarımız tek telli ve çift telli olarak kıvrılıyor. Bunları 5/15 santimetre göz aralıklı, 250 santimetre boyunda ve muhtelif yüksekliklerde imal ediyoruz” ifadesini kullandı. Çelik hasır ve panel çit yanında nervürlü demir ve makine imalatı da yaptıklarını ifade eden Doğan, inşaat demiri, kangal demir, kesilmiş nervürlü çubuk ve etriye şeklinde nervürlü demir ürünlerinin bulunduğuna dikkat çekti. Doğan, imal ettikleri makinelerin ise çekme, kesme, uç kaynak ve hasır bükme makineleri olarak dört temel başlıkta toplanabileceğini kaydetti.
< 02.07.2015 diğer haberleri için tıklayınız.