Çelik üreticilerine destek olmayı amaçlayan Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları'nın (MATİL), katma değeri yüksek ürünlerin imalatına yönelik teknoloji geliştirmeyi hedefliyor. 2016 yılında Çelik Test ve Araştırma Merkezi'ni faaliye geçirmeyi planladıklaqrını bildiren Matil Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları Genel Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Soykan, “Söz konusu merkez, sıvı çelik üreticileri ve her ölçekteki işletmeler ile işbirliği yaparak onların çözüm ortağı olmayı hedefliyor. Merkez; test analiz maliyetlerinin düşürülmesi, sektörün rekabet gücünün artırılması, Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yürütecek” dedi.
Çelik sektörünün gelişimi için firmalara destek olunması gerektiğinden hareketle sektör özelinde bu çalışmaları yürütebilecek potansiyele sahip bir Çelik Test ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasına karar verdiklerini açıklayan Hüseyin Soykan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak kampüsünde kurulacak merkez için Kalkınma Bakanlığı’ndan gerekli onayın alındığını ve çalışmalara başlandığını bildirdi. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) bünyesindeki projenin İTÜ ve Türkiye İhracatçıları Meclisi (TİM) tarafından yürütüleceğini, projenin iştirakçilerinin ise Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) ve Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) olduğunu belirten Hüseyin Soykan, “Çelik Test ve Araştırma Merkezi ile yurt içi ve dışı satışlar için gerekli uygunluk değerlendirme hizmetinin verilmesini de planlıyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğinde her iki kesimin de beklentilerini karşılayacak şekilde çalışmalar sürdürülmesi ve katma değeri yüksek çelik ürünlerinin geliştirilmesini ve istihdam edilen personelin niteliklerinin artırılmasını sağlayacağız” ifadesini kullandı.
Çelik Test ve Araştırma Merkezi'nde, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle firmaların temin edemediği cihazları da sektöre sunacaklarını vurgulayan Hüseyin Soykan, şöyle devam etti: “Merkezimizde, sektörün ithal ettiği hammadde, yardımcı madde ve ara ürünlere yyönelik kalite kontrol ve uygunluk denetimlerinin daha sıkı, bilimsel ve daha hızlı olarak yapılması mümkün olacak. Böylece standart dışı, kalitesiz ürünlerin ülkeye girişi engellenecek. Bir yandan bilimsel araştırma ve deney çalışmaları için fiziki bir ortam sağlarken, diğer yandan hazırlanan internet sitemiz ile merkeze bağlanan sanal bir test ve araştırma ortamı geliştireceğiz.”
“Katma değerli üretim, tek başına yeterli değil”
Türkiye çelik sektörünün üretim ve ihracatta sahip olduğu yüksek potansiyeli kullanabilmesi ve ihracat gelirini artırması noktasında katma değerli ürünlere yönelmesi gerektiğinin altını çizen Hüseyin Soykan, katma değeri yüksek ürün imalatının yolunun Ar-Ge yatırımlarından geçtiğine dikkat çekti. Soykan, bu tür yatırımlar yüksek maliyet gerektirdiğinden firmaların bu girişimleri tek başlarına üstlenemediğini dile getirdi. Sektör için katma değerli üretimin tek başına yeterli olmadığına da işaret eden Soykan, ürünlere yönelik akredite test ve belgelendirme hizmeetlerinin de alınması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin belgelendirme zorunluluğu olan ürünlerde yurtdışına bağımlı olduğunu belirten Soykan, çelik ihracatının önündeki önemli bir teknik engel olan bu konuda da sektöre hizmet verileceğini ifade etti.
< 26.11.2015 diğer haberleri için tıklayınız.