Akbank olarak ‘KOBİ’ler Türkiye’nin, Akbank KOBİ’lerin Gücü’ felsefesiyle hareket ettiklerini söyleyen Akbank KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “KOBİ’lere verilen her türlü desteğin Türkiye ekonomisine verilen destek demek olduğuna inanıyoruz. KOBİ’lere destek Türkiye’ye döner. Müşteri nezdinde farklılaşmak için iyi ilişkiler oluşturmaya önem veriyoruz. Proaktif olarak müşterinin ihtiyaçlarını önceden görerek onlara doğru ürün sunabilmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi. KOBİ bankacılığı ürünlerinin yanı sıra şu ana kadar farklı sektörlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hazırladıkları 20’ye yakın paket ile de KOBİ’lere destek olduklarını kaydeden Oğuz, “Çalışmalarımızın sonucunu rakamlarımızdan da görebiliyoruz. Akbank olarak 2014’de sektörün üzerinde büyümemiz devam ediyor. BDDK verilerine göre, Eylül 2014 itibarıyla KOBİ’lere kullandırılan TL nakit kredi tutarı ilk 9 ayda yüzde 19.3 artış ile 265 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Akbank KOBİ Bankacılığı’nın TL cinsinden nakdi kredi tutarı ise aynı dönemde yaklaşık yüzde 34 artış gösterdi” açıklamasını yaptı.
Esnaftan öğrenerek yeni ürünler geliştirecek
2014 Akbank KOBİ Bankacılığı için ’Esnaf Kardeşliği’ yılıydı. Esnafa yönelik çalışmalarını “Akbank’tan Esnaf Kardeşliği” adı altında sürdüren Akbank, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile işbirliği çerçevesinde, Akbank KOBİ Müşteri İlişkileri Yöneticileri (MİY) kariyer eğitimlerinin bir parçası olarak TESK tarafından Akbank’a yönlendirilen esnaf ve sanatkarların yanında staj yaparak eğitimlerine sahada da devam ediyor. Oğuz da “Esnafın faaliyet gösterdiği işin dinamiklerini iyi anlamak gerekiyor” diyerek, “Nakit akışını, kârlılığını, kendi dinamiklerini anladığımız zaman onların ihtiyaçlarına daha uygun ürün, hizmet ve çözümler sunuyoruz. Bu nedenle, esnaf stajları sırasında esnaftan öğrenerek geliştireceğimiz yeni ürünler ile hayatlarını kolaylaştıracağına inanıyoruz” dedi.
Akbank, Esnaf Kardeşliği kappsamında ‘Olduğunda Öde Kredisi’ ile başlayan çalışmalarına Axess KOBİ, Gönlüne Göre Öde Esnafım ve POS tablet kampanyası ile devam ederken son olarak, 19 Ocak 2015 tarihine kadar sürecek yeni bir kampanyası da var. Esnafı tabletlendiren bu kampanyadan, ilk defa Akbank POS’una sahip olan veya son altı aydır Akbank POS’u olmayan esnaf yararlanabilecek. Kampanyadan faydalanmak için 12 ay boyunca ayda minimum 5.000 lira POS cirosu taahhüdü vermeleri yeterli olacak.
Dış ticarette önemli adımlar atacak
Bülent Oğuz, banka olarak bu alana dönük yeni ürünler üzerinde çalışmaya devam edeceklerini şu sözlerle anlattı: “Akbank KOBİ Bankacılığı olarak biz de KOBİ’lerin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunmak için varolan kredi ürünlerimize yenilerini katacağız ve uygun koşullarla sunacağımız fonlarla desteğimizi artırarak devam ettireceğiz. Ülkemizin en büyük sorunlarından biri dış ticaret açığı ve OVP’de de özellikle ihracat yapan firmalara önemli ayrıcalıklar verilerek bu sorunun üzerine gidiildiğini görüyoruz. KOBİ Bankacılığı olarak, özellikle dış ticaret konusunda çekingen davranan, üretim yapan ancak dışarıya açılamayan, dış ticaret ürünlerine çok da hakim olmayan, özetle dış ticaret yapmak için desteğe ihtiyaç duyan tüm müşterilerimizle çok yakın ilişki içinde olacağız. Bu amaçla altyapısını tamamladığımız Danışma Hattı’mız, bölgelerdeki Dış Ticaret yönetici ve kadromuz ve halen raflarımızda bulunan dış ticaret ürünlerimizle çok önemli adımlar atmayı planlıyoruz.”
Esnafı teknolojiye daha çok yaklaştıracak
Oğuz ayrıca geleneksel kanalları es geçmeden, demografik durumu ne olursa olsun tüm müşterilerine hitap edebilmek adına dijital kanallarda ve sosyal medyada olan varlıklarını da artıracaklarını vurguladı. Oğuz, “İçinde bulunduğumuz yıl, Akbank Direkt İşim’in lansmanını yaparak esnafı teknolojiye bir adım daha yaklaştırdık. Özellikle gerçek kişi şahıs firmalarının hem bireysel hem ticari ürün kullanıyor olmalarından hareketle, tüm bankacılık işlemlerini yapabileceklerii bir platform olan Akbank Direkt İşim hakkında çok güzel geri bildirimler alıyoruz. 2015 yılında yapacağımız geliştirmeler ve kampanyalarda da esnafı teknolojiye daha da yakınlaştırmayı hedefledik. Teknolojiye mesafeli yaklaşan esnaflarımıza, Akbank’ın marka gücünü de arkamıza alarak doğru ve uygun maliyetli çözümlerle destek olacağız” bilgisini verdi.
Bankaları sadece kreditör olarak görmeyin
KOBİ-bankacılık sektörü arasındaki ilişkinin geldiği noktayı da değerlendiren Bülent Oğuz, “Kredi almak isteyen KOBİ’lerin bankaları sadece kredi veren kuruluşlar görmemeleri gerektiğine inanıyoruz. Bankalar, kredi verdikleri firmaları bir ortak olarak değerlendirerek, güven ilişkisi kuruyor ve işlerine ortak oluyorlar. Ayrıca bankalar mevduat müşterilerine karşı da mevduatların nasıl değerlendirildiği konusunda sorumlular. Bu nedenle verdikleri kredi konusunda sağlıklı bir değerlendirme yapmaları ve finansman ihtiyacını doğru bir şekilde ortaya koymaları oldukça önemli. Bu noktada KOBİ’lerin ffinansal tablolarını şeffaf bir şekilde kreditör kuruluş ile paylaşmalarını öneririm. Bunun dışında güçlü bir özkaynak yapısı ile faaliyetlerini sürdürmeleri, satışlarını kayıt altına almaları finansmana erişimi kolaylaştıracaktır” açıklamasını yaptı.
Nakit döngüsüne uygun kredi kullanın
Akbank olarak kredi verirken aslında sadece kredi değil bir danışmanlık hizmeti de sunduklarına değinen Oğuz, “KOBİ’lerin nakit döngülerine uygun kredi kullanmaları önemli. Örneğin, günlük işlerini döndürmek için kısa vadeli kredilere yönelmeliler. Ancak yeni bir işyeri almak, mevcut işyerlerini büyütmek gibi geri dönüşü daha uzun süreli yatırımlar veya refinansman söz konusu ise uzun vadeli bir kredi kullanmalılar. Ayrıca, KOBİ’lerin gelirleri ağırlıklı olarak hangi para cinsindense o para birimiyle borcunun olması daha sağlıklı. Böylelikle ileride oluşabilecek olası bir kur riskinden korunmuş olurlar. Örneğin, ithalatları var ancak ihracatları yoksa kur riski ile karşı karşıyalar demektir. Bu noktadaa kurlardan kaynaklanan maliyeti müşterilerine yansıtabiliyorsa Dövize Endeksli Kredi kullanabilirler. Ancak bu maliyeti satış fiyatlarına yansıtamıyorlarsa kur riski ile karşılaşmamak için, fiyatı uygun bile olsa Dövize Endeksli Kredi kullanmasınlar. Diğer taraftan, hem ithalat hem de ihracat yapan bir KOBİ ise Döviz Kredisi kullanabilir” tavsiyesinde bulundu.
İhracat yapmaya çalışan KOBİ daha başarılı olur
Finansman dışında KOBİ’lere kurumsallaşma yönünde adım atmaları konusunda da tavsiye veren Oğuz, şöyle devam etti: “Kurumsallaşma derken onların büyük firmalar haline gelmelerinden bahsetmiyoruz. Planlama yapan, kayıt dışı işlemlerini kayıt içine alan, şeffaf mali tablolar hazırlayan, faaliyet döngüsüne hakim, sermaye yapısı güçlü, regülasyonu ve mevzuatsal gelişmeleri yakından takip eden firmalar hep bir adım daha önde oluyorlar. Ayrıca, piyasa riskini dağıtmak için dışarıya açılmaya, ihracat yapmaya çalışan KOBİ’lerin daha başarılı olacağına inanıyoruz.”
Mutlaka rekabet avantajıı sağlamalılar
Bir KOBİ’nin tek başına makro ekonomiyi veya faaliyet gösterdiği sektörü etkileyemeyeceğini veya parametreleri değiştirmeyeceğini de söyleyen Oğuz, “Ancak kendi organizasyonlarını, kendi maliyet kısıtlarını ve satış potansiyellerini belirleme güçleri bulunuyor. Maliyetlerini azaltarak verimliliğini artıran, ürünlerini farklılaştırabilen veya hedef kitlesini doğru belirleyen firmaların rekabet güçleri her zaman daha fazla oluyor” dedi.
Maliyetlerini azaltma noktasında Akbank KOBİ Bankacılığı olarak, yaptıkları bankacılık işlemlerine uygun tarifeyi seçerek sadece tek bir sabit ücret ödemelerine imkan sağlayan KOBİ Tarifeleri’ni (KOTA) sunduklarını da aktaran Oğuz, “KOBİ’ler bankacılık işlemlerine ödeyeceğini baştan bilerek hesabını yapabiliyor, bir sürprizle karşılaşmıyor.KOBİ Tarifeleri ile müşterilerimizin havale, EFT, çek tahsilatı, çek karnesi, hesap cüzdanı/hareketi yazdırma gibi bankacılık işlemlerinden belli adetlerle sınırlı olmak üzere aylık veya yıllık ücret karrşılığı yararlanabilmelerini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Üye İşyeri kazanımı konusunda iştahlı
Bülent Oğuz, “Ödeme Sistemleri çatısının altındaki iki önemli üründen kredi kartları Bireysel Bankacılık için ne kadar kritik öneme sahipse, Üye İşyeri KOBİ Bankacılığı için o derece önemli konumda. Üye İşyeri kazanımı konusunda çok iştahlı ve istekliyiz. Özellikle esnafların ihtiyaçlarını anlayıp, her ihtiyaca göre farklı fiyatlama alternatifleri sunabilmemizin yanı sıra 2015 yılında POS’a bağlı geliştirmekte olduğumuz ürünlerle müşterilerimizin bugüne kadar karşılanmayan ihtiyaçlarını gidermeyi amaçlıyoruz” dedi.
7/24 KOBİ bankacılığı hattı
KOBİ’lere daha ayrıcalıklı hizmet sunmak üzere sadece onların ihtiyaçlarını düşünerek, istedikleri her yerden, her an erişebildikleri bir hizmet noktası sunduklarını da aktaran Oğuz, “Akbank KOBİ Hattı”, 444 23 23 numarası üzerinden sadece KOBİ’lere özel kesintisiz destek verildiğinin de altını çizdi. Oğuz, ürünle ilgili şu bilgiyi verdi: “KOBİ’’ler özel eğitimli uzman kişilerden bankacılık ürünleri ile ilgili detaylı bilgi alabiliyor, ihtiyaç duydukları ürünlerle ilgili taleplerini hemen ileterek bu ürünlerden faydalanabiliyor. Ayrıca bankacılık işlemlerini bir telefonla gerçekleştirerek bankacılık ürünleri dışında merak ettikleri pekçok konuda da bilgi alabiliyorlar. Akbank müşterisi olan ya da olmayan tüm KOBİ’ler bu hattı diledikleri zaman arayarak ücretsiz yararlanabilirler.”
ATM’den taksitli ticari kredi kullandırıyor
“Bildiğiniz gibi, Akbank’ın yaklaşık 1000 şubesi var ancak müşterilerimize sadece şubelerimiz kanalıyla ulaşmıyoruz” diyen Bülent Oğuz, “ Örneğin, bu yıl hayata geçirdiğimiz uygulamalar ile bankamızda kredi limiti olan KOBİ’ler ATM’den, Akbank Direkt İnternet ve KOBİ Hattımızdan taksitli ticari kredilerini kullanabiliyorlar. Benzer şekilde limiti olan müşterilerimize farklı kanallardan kredili mevduat hesabı açılışı ve akabinde kredi kullandırım imkanı sağlıyoruz. Bu yıl içerisinde hayata geçirdiğimiz Axxess KOBİ ile müşterilerimize kredi kartı ile beraber taksitli ticari kredi limiti tahsis ediyoruz ve tüm kanallardan bu krediyi kullandırıyoruz. Bu ürüne SMS ve internet üzerinden hızlı başvuru yapma imkanı da var. Gördüğünüz gibi daha çok bireysel taraf için alışık olduğumuz alternatif dağıtım kanallardan ürün ve hizmet erişimini KOBİ müşterileri için geliştirme yönünde ciddi adımlarımız var. 2015 yılında bir çok ürünü daha bu kanallar aracılığıyla satabiliyor olmayı hedefliyoruz.”
< 08.12.2014 diğer haberleri için tıklayınız.