Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Sürdürülebilir mimarlığın Türkiye’deki öncüsü Avcı Architects, İstanbul, Londra ve Ljubljana’daki ofislerinde Avrupa’dan Afrika’ya ve Ortadoğu’ya kadar çok geniş bir coğrafyada mimari, iç mimari ve kentsel tasarım projelerine imza atıyor.
İş hacminin yüzde 80’i uluslararası projelerden oluşan Avcı Architects, dünya çapında çalışan bir ofis olarak Türkiye’de ürettiği nitelikli projelerin yanı sıra global ölçekte de aktif şekilde üretim yapıyor ve dünyanın çok farklı coğrafyalarında çeşitli tipolojilerde projeler tasarlıyor. Portföyünde farklı ölçeklerde karma kullanım, eğitim, kentsel tasarım, otel, ofis ve ticari yapılar bulunan Avcı Architects’in son dönem işleri arasında Londra, Dakar, Cotonou ve Benin’de yer alan mimari, iç mimari ve kentsel tasarım projeleri bulunuyor.
Kongo’nun Brazzaville şehrinin kuzey girişinde, Kongo Nehri yamaçlarında tasarladığı Kintele Kongre Merkezi projesi dahilindeki Kintele Kongre Oteli ile dünyanın dört bir yanından nitelikli mimari projelerin yarıştığı World Architecture Festival Awards’un “Tamamlanmış Otel ve Tatil Yapıları” kategorisinde finale kalan Avcı Architects, Afrika’daki üretimine, Senegal’in başkenti Dakar’da ürettiği Dakar Başkanlık Villaları ve Cotonou, Benin ile Niamey, Nijer’de iki adet otel tasarımına imza atarak devam ediyor. Selçuk Avcı, Nijer’in başkenti Niamey’de uygulaması devam eden otel tasarımında projenin bulunduğu alanda aynı zamanda Tunus Ulusal Üniversitesi, Nijer Federal Devlet Ofisleri, eski Başkanlık Sarayı, Nijer Ulusal Hastanesi ve daha birçok kurumsal binanın konumlandığını belirtiyor. Kurucu Selçuk Avcı’nın batıya doğru Nijer Nehri’nin manzaraları eşliğinde işleyeceğini ilettiği Yeni Niamey Oteli’nin, fonksiyonların birbirini tamamladığı, birbirine entegre edilmiş bir banket ve kongre oteli kompleksi olarak tasarlandığını ekliyor. Proje dahilinde 194 oda, bir banket salonu, çok sayıda konferans odası gibi fonksiyonlara yeer veren Avcı Architects’e göre bu kompleksin toplam alanı yaklaşık 21.000 m²’yi aşkın olacak.
Global ölçekteki üretimlerine Gürcistan’da da devam eden Avcı Architects, başkent Tiblis’in Dirsi bölgesinde alanın gelişimine önayak olacak bir kentsel tasarım projesi gerçekleştiriyor. Kentsel tasarım projesi dahilinde karma kullanım ve konut projelerine odaklanan Avcı Architects’e göre proje gelişimine dair genel yaklaşım, farklı toplulukların dokuduğu zengin bir mekân yaratmak amacıyla piyasanın şartları ve ihtiyaçlarına cevap veren bir karışım sağlamak üzerine… 3 aşamadan oluşan planlamada mekansal çeşitlilik ve derecelendirme, yapı blokları ve mimari elementlerle ayrıştırılmış kamusal, yarı kamusal ve özel alanlarla sağlanmış.
Suudi Arabistan’ın doğusunda hızlı gelişen şehirlerden biri olan Al Khobar’da da kentsel tasarım projesine imza atan Avcı Architects, bölgenin iklim koşullarına uygun bir kentsel model yaratmanın yanı sıra eksikliği hissedilen toplumsallık bilincinin gelişmessine katkıda bulunacak bir planlama kurgulamış. Hızla gelişen kentlerin ilham alacak bir kent dokusuna neredeyse sahip olamamalarından dolayı çoğu alanda dokunun parseller boyunca maksimum alan sağlayacak şekilde kurgulandığını belirten Avcı Architects kurucusu, bu projede bu gelişim modelini sorgulayarak sadece iklim koşullarına uygun bir kentsel model tasarlamaktan öte toplumsallık bilincini yaratacak bir model önermiş.
Avcı Architects Hakkında:
Selçuk Avcı ve Sanja Jurca Avcı, Avcı Architects’i 1989 yılında Londra’da kurdu. Ofis ilk yılında, sürdürülebilirlikteki deneyimlerini zirveye ulaştıran ve kurumun bundan sonrası için yönünü belirleyen ve yılda iki kez düzenlenen Avrupa Birliği Enerji Tasarruflu Yapılar Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. Avcı Architects, birçok sektörde uzmanlaşmasıyla birlikte, sürdürülebilirlik, üst ölçekli planlardan tek bir ürünün tasarımına kadar farklı ölçeklerin etik altlığını oluşturmaktadır.
Avcı Architects, İngiltere’nin yanı sıra İtalya, Macaristan, Suudi Arabistan, Gana, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Türkiye ve yakın zamanda da Congo’da projeler tasarladı. Şu andaki aktif olan projeleri ticari ve kurumsal ofisler, perakende merkezleri, özel konut imarları, sergiler ve müzeler de dâhil olmak üzere eğitim ve kültür binalarını içermektedir. Avcı Architects’in Londra, İstanbul ve Ljubljana’da stüdyoları bulunmaktadır.
Selçuk Avcı Hakkında:
1961 yılında doğan Selçuk Avcı, Londra ve İstanbul’da yerleşik olan Avcı Architects’in, Urbanista’nın ve mimarlık, sanat ve tasarım odaklı ortak çalışma platformu The Circle’ın kurucusudur. 1989 yılında kendisine ait ilk özel şirketi Londra’da Avcı Jurca Architects adı altında kurdu ve sonrasında Londra, İstanbul, Budapeşte ve Belgrad’da yerleşik olan multidisipliner bir tasarım öncüsü stüdyoya dönüştürdü. Konut sektörü, ticari sektör, ofisler, perakende, sanat, spor, hava alanı tasarımı, sağlık hizmetleri ve yüksek eğitim kurumları alanlarına yönelik çok çeşitli pprogramların tasarım ve idaresinde birçok kişisel deneyime sahip olan Avcı ekolojik tasarım ve enerji tasarrufunu ön planda tutan mimari anlayışıyla bir çok projeye imza attı.
Londra’da Architectural Association’da, Delft’de TU’da, Ljubljana’da Fakulteta za Arhitekturo’da mimarlık dersleri veren Avcı, İstanbul’da Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümünde stüdyo yürüttü ve ITÜ’de stüdyo dersleri verdi. Halen ekolojik tasarım üzerine zaman zaman atölye dersleri ve konferanslar vermektedir.
Yürüttüğü projeleri ve uygulanan yapıtları ulusal ve uluslararası sayısız ödül kazandı ve çalışmaları birçok dergide yayınlandı. Bunlardan en dikkate değer olanı, şirketi Avcı (Jurca) Architects’in “İngiltere’nin 50 En İyi Genç Şirketi Rehberi”nde yer almasıdır. Avcı’nın tasarım direktörü olarak 1989 yılında Avrupa Birliği Enerji Tasarruflu Mimari Yarışmasında ilk birincilik ödülünü kazandı ve Londra’da Energy Conscious Design Architects tasarım direktörü iken yaptığı projelerle 1998 yılında RIBA Bölggesel Ödülü’nü aldı. Avcı tarafından projelendirilen Ankara’daki Türkiye Müteahhitler Birliği Binası Londra’da Building Magazine tarafından “En İyi Uluslararası Proje”, 2014 Sign of the City Ödülleri’nde ise “En İyi Mimari Proje” seçildi. Türkiye Müteahhitler Birliği Binası aynı zamanda 11.Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) Mimarlık Ödülleri’nde "Yapı Ödülü" ve sürdürülebilirlik nitelikleriyle de LEED Platinum Sertifikası almaya hak kazandı.
< 14.12.2018 diğer haberleri için tıklayınız.