Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
Türkiye'nin üst düzey yönetici araştırma şirketi Data Expert, üniversitelerin iş dünyasına kazandırdığı başarılı yöneticileri ve onların üniversite tercihlerini araştırdı. Üniversitelerin itibar sıraları hakkında da önemli ipuçları veren ankete göre ilk üçte ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ sıralanıyor. Bu kurumları Marmara, İstanbul, Galatasaray, Hacettepe, Yıldız Teknik, Bilkent Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Ankara ve Dokuzeylül Üniversitesi takip ediyor. Üst düzey yöneticilerin yaklaşık yüzde 50'sinin mühendislik bölümlerinden mezun olması da araştırmanın çarpıcı verileri arasında öne çıkıyor.
Türkiye'nin köklü yönetici araştırma şirketi olarak 28 yıldır faaliyet gösteren Data Expert'in, 5 bin 700 üst düzey yönetici ile yaptığı detaylı araştırma sonucuna göre; Türkiye'deki üst düzey yöneticilerin yüzde 16,5'ini mezun eden ODTÜ, listede lider konumda bulunuyor. ODTÜ'yü yüzde 15 ile Boğaziçi Üniversitesi ve yüzde 11 ile İTÜ takip ediyor. ODTÜ ve İTÜ, özellikle mühendislik alanında verdikleri mezunlarla Türk iş dünyasına önemli ölçüde katkı sağlıyor.
Listede 4 ve 5'inci sırasını ise Marmara ve İstanbul Üniversitesi oluşturuyor. Vakıf üniversiteleri arasında ilk sırada bulunan Bilkent Üniversitesi, Hacettepe ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin ardından 9'uncu sırada. İlk 10'da yer alan diğer üniversiteleri ise sırasıyla Ankara ve Dokuz Eylül Üniversitesi takip ediyor.
C-Level'da mühendis ağırlığı
Liste detaylı incelendiğinde mühendislik fakültesi mezunlarının şirketlerin yönetiminde her alanda yer alabildiği göze çarpıyor. Yönetim kadrolarındaki pazarlama koltuklarından satış koltuklarına, hatta insan kaynakları koltuklarına kadar her alanda mühendislerin bulunması dikkat çekiyor. Verilere göre üst düzey yöneticilerin yüzde 50'sini mühendisler oluşturuyor.
Yüksek lisans yetkinliği dönüşen iş dünyasında avantaj
Dünyadaki hızlı küreselleşmeyle iş dünyasının dinamikleri de dönüşüm geçiriyor ve öğrencilerin üniversite hayatları boyunca kendilerini geliştirmeleri önem kazanıyor. Özellikle belli alanlarda uzmanlık sunan eğitim-sertifika programları, MBA ve yüksek lisans programlarıyla birlikte akademik eğitimi desteklemek, geleceğin yönetici adaylarına rekabet avantajı sağlıyor. Yürütülen araştırma, aynı zamanda 5 bin 700 üst düzey yöneticinin yüzde 68'inin yüksek lisans derecesine sahip olduğunu gösteriyor.
Y Kuşağı yönetime geliyor
Araştırma verilerine göre üst düzey koltuklarda hala 45-50 üstü yaş aralığında olan yöneticilerin çoğunlukta olduğu görülse de Türkiye'yle paralel olarak şirket yapıları da değişiyor. Buna göre beş yöneticiden birinin 35-40 yaş aralığında olması dikkat çekiyor. Y kuşağının, bilgiye erken ulaşması ve erken yaşlarda iş tecrübesi edinmesiyle bu yaş aralığındaki üst düzey yöneticilerin, özellikle rekabeti yoğun sektörlerde yer almaya başladıkları görülüyor.
Hasan Altunkaya: "Vakıf üniversiteleri de geleceğin yöneticilerini yetiştirmek için harekete geçti"
Araştırmanın detaylarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Data Expert Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Altunkaya, şunları söyledi: "Listede 4 ve 5'inci sırada olan Marmara ve İstanbul Üniversitesi'nin başarılarını, köklü eğitim geleneğine ve her sene çok sayıda mezun vermelerine bağlıyoruz. Marmara Üniversitesi, özellikle iletişim ve ekonomi/iktisat alanında verdiği mezunlarla dikkat çekiyor. Henüz genç olmaları dolayısıyla listede yer almayan fakat verdikleri mezunlarla dikkat çeken Koç, Galatasaray ve Sabancı Üniversitesi'ni ileride bu listede çokça mezunuyla göreceğimize inanıyoruz. Bunun yanında iş dünyasıyla iç içe yapılarıyla dikkat çeken vakıf üniversiteleri de geleceğin yöneticilerini yetiştirmek konusunda harekete geçmiş durumda."
Mezun olunan bölüme ve uzmanlaşmaya da dikkat çeken Altunkaya, "Sadece ünlü ve başarılı bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun olmak artık yeterli değil. Listedeki bu üniversitelerin özellikle İşletme, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İktisat, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerinin mezunlarının iş dünyasındaki yönetici pozisyonlarına daha hızlı ulaşabilmesi dikkat çekici. Üst düzey yöneticilerin yaklaşık yüzde 50'sinin mühendislik bölümlerinden mezun olması da araştırmanın diğer çarpıcı verileri arasında yer alıyor" dedi.
"Yönetici koltukları için önümüzdeki senelerde rekabet kızışacak"
Y jenerasyonun, X jenerasyonuna göre iş hayatına atılmakta acele etmediğinin altını çizen Altunkaya, sözlerini şöyle noktaladı: "Y kuşağı, genelde üniversite/eğitim süresini uzatmayı hedefliyor. Fakat bu durum gerçek bir iş tecrübesi ile çok geç karşılaşmalarından dolayı adaptasyon sürecini zorlu bir yokuşa sürüyor. Günümüzde iş dünyasının yüzde 50'sini oluşturan bu gençler, hiyerarşik çalışma anlayışından uzak bir şekilde çalışmayı tercih etse de yönetici koltuklarına yaklaştıkça rekabetin farkına varıyor ve kendilerini geliştirmek için çaba göstermeye başlıyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki senelerde yönetici koltukları için rekabet iyice kızışacak. Çünkü çok sayıda başarılı, yüksek lisans ve üzeri eğitim derecesinde nitelikli gençler bu koltuklar için yarışacak.
"Yöneticilerde Liderlik ve Yetenek Yönetimi becerileri önem kazandı"
Geleceğin sektörlerine ve liderlerin sahip olması gereken becerilere de değinen Hasan Altunkaya; 21'inci yüzyılda yöneticilerden beklenen özelliklerde Liderlik ve Yetenek Yönetimi önem kazanıyor. Liderlerin teknoloji ve yeniliğe meraklı, küresel düşünebilen, farklı kültürden insanlarla çalışabilen, iletişim kanallarını açık tutan, öngörü ve doğru ifade yeteneğine sahip olmaları aranıyor. Bir liderin kontrolünü kaybetmeme, ekibinin başarılarını ödüllendirme, kişisel gelişime ve eğitime önem vermesi, motive eden yapısıyla ön plana çıkabilmesi, mütevazı olması, dijital dönüşüme öncülük edebilen, kendini sürekli geliştirebilen ve en önemlisi sürdürülebilir ve etik değerlere öncelik vermesi çok önemli" dedi.
Altunkaya ayrıca Yaşam Bilimleri, Teknoloji Bilimleri, Lojistik ve Tedarik Zinciri, Enerji Alt Yapı ve Doğal Kaynaklar, Finans, Medya-Telekomünikasyon, E-Ticaret ve Turizm gibi sektörlerin ise geleceğin en hareketli sektörleri arasında yer alacağını hatırlattı.
KUTU
Geleceği şekillendirecek meslekler
Data Expert uzmanları ayrıca "Geleceğin Meslekleri" ile ilgili araştırma için, telekom, bilişim, enerji, hızlı tüketim alanlarında C Level pozisyonlarda çalışan yöneticiler ile görüştü ve Oxford, Stanford, Harvard, MIT gibi üniversitelerin bilgisine başvurdu. Araştırmalara göre önümüzdeki 20 yılda biyoteknoloji, nanoteknoloj, enerji, sağlık ve lojistik sektörlerinde önemli gelişmeler olacak ve teknolojinin insan ve toplumla etkileşimini irdeleyen mesleklere ihtiyaç artacak.
C-Level yöneticiler hangi üniversitelerden mezun?
Orta Doğu Teknik Üniversitesi %16,5
Boğaziçi Üniversitesi %15
İstanbul Teknik Üniversitesi %13
Marmara Üniversitesi %9,4
İstanbul Üniversitesi %9,2
Galatasaray Üniversitesi %9
Hacettepe Üniversitesi %8
Yıldız Teknik Üniversitesi %7
Koç Üniversitesi %5,2
Bilkent Üniversitesi %4,5
Sabancı Üniversitesi %4,2
Ankara Üniversitesi %4,1
Dokuz Eylül Üniversitesi %3,5
Ege Üniversitesi %3,2
Bahçeşehir Üniversitesi %2,5
Gazi Üniversitesi %2,1
Mimar Sinan Üniversitesi %2
Bilgi Üniversitesi %1,5
Yeditepe Üniversitesi %1
C-Level yöneticiler hangi bölümlerden mezun?
İşletme %18
Endüstri Mühendisliği %15
Elektrik - Elektronik Mühendisliği %12
Makine Mühendisliği %8,2
İnşaat Mühendisliği %8
Hukuk %7
Bilgisayar Mühendisliği %6,5
İktisat %6
Siyaset Bilimi & Uluslararası İlişkiler %5,3
Kimya Mühendisliği %5
CEO Pozisyonundaki Yöneticiler
Firma Görevi İsim Üniversite Bölüm
Eczacıbaşı CEO Atalay M. Gümrah Boğaziçi Üni. Endüstri Mühendisliği
Koç Holding CEO Levent Çakıroğlu Ankara Üni. İşletme
Sabancı Holding CEO Cenk Alper ODTÜ Makine Mühendisliği
Şişecam CEO Görkem Elverici ODTÜ İnşaat
Alarko CEO Ümit Nuri Yıldız Ankara Üni. Siyasal Bilimler
Anadolu Grup CEO Hurşit Zorlu İstanbul Üni. İktisat
Kibar Holding CEO Haluk Kayabaşı Marmara Üni. İşletme Yönetimi
IC Holding CEO Murad Bayar ODTÜ Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Zorlu Holding CEO Ömer Yüngül Boğaziçi Üni. Makine Mühendisliği
Turkuvaz Medya Grubu CEO Serhat Albayrak Boğaziçi Üni. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
THY CEO Ahmet Bolat İTÜ Endüstri Mühendisliği
İş Bankası CEO Hakan Aran ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği
Ziraat Bankası CEO Alpaslan Çakar Ankara Üni. Kamu Yönetimi
Yapı Kredi CEO Gökhan Erün İTÜ Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Denizbank CEO Hakan Ateş ODTÜ İşletme
Garanti BBVA CEO Recep Baştuğ Çukurova Üni. Ekonomi
Akbank CEO Hakan Binbaşgil Boğaziçi Üni. Makine Mühendisliği
Vakıf Katılım CEO Osman Çelik ODTÜ Ekonomi
Vodafone CEO Engin Aksoy İstanbul Üni. Ekonomi
Turkcell CEO Murat Erkan Yıldız Teknik Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Doğan Holding CEO Çağlar Göğüş Bilkent Üni. İşletme
Ford Otosan CEO Güven Özyurt İTÜ Makine Mühendisliği
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler İTÜ Endüstri Mühendisliği
Zorlu Energy CEO İbrahim Sinan Ak İTÜ Mühendislik Yönetimi
IGA CEO Kadri Samsunlu Boğaziçi Üni. Ekonomi
Borusan Holding CEO Efkan ErkanKafadar İstanbul Üni. İşletme
Nuh Çimento CEO Gökhan Bozkurt Bilkent Üni. İşletme
Doğuş Otomotiv CEO Emir Ali Bilaloğlu Berlin Teknik Mühendislik
Memorial CEO Uğur Genç ODTÜ İşletme
Sahibinden.com CEO Burak Ertaş ODTÜ Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Türk Telekom CEO Ümit Önal İstanbul Üni. İletişim
Shell CEO Emre Turanlı Boğaziçi Üni. İşletme
Ağaoğlu CEO Burak Kutluğ Galatasaray Makine Mühendisliği
Renault CEO Berk Çağdaş İTÜ Endüstri Müh. Ve İşletme (Çift Anadal)
Microsoft CEO Levent Özbilgin İTÜ Mühendislik Yönetimi
Nestle CEO Necdet Kalkan Boğaziçi Üni. Ekonomi
Anadolu Efes Bira Grubu CEO Can Çaka ODTÜ Elektrik & Elektronik Mühendisliği
CFO Pozisyonundaki Yöneticiler
Firma Görevi İsim Üniversite Bölüm
Eczacıbaşı CFO Seyfettin Sarıçam Boğaziçi Üni. Endüstri Mühendisliği
Sabancı Holding CFO Orhun Köstem ODTÜ Makine Mühendisliği
Koç Holding CFO Polat Şen Marmara Üni. Ekonomi
THY CFO Murat Şeker Marmara Üni. Endüstri Mühendisliği
Ford Otosan CFO Gül Ertuğ Boğaziçi Üni. Endüstri Mühendisliği
Enka İnşaat CFO İlhan Gücüyener İstanbul Üni. İşletme
Turkcell CFO Osman Yılmaz İstanbul Bilgi Üni. Ekonomi
Vestel Elektronik CFO Alp Dayı Dokuz Eylül Üni. Endüstri Mühendisliği
LC Waikiki CFO Mazlum Yıldırım Bilkent Üni. İşletme
Otokoç CFO Önder Kutman İstanbul Üni. İktisat
BİM CFO Haluk Dörtlüoğlu Boğaziçi Üni. İşletme
Türk Telekom CFO Kaan Aktan Boğaziçi Üni. Ekonomi
Oyak CFO Baran Çelik Boğaziçi Üni. Uluslararası Ticaret
TAV Havalimanı CFO Burcu Geriş Boğaziçi Üni. İşletme
Sanko CFO Cengiz Konukoğlu Bilkent Üni İşletme
Zorlu Holding CFO Cem Köksal Boğaziçi Üni. Makine Mühendisliği
Aydem Holding CFO Galip Ayköse ODTÜ İşletme
Yıldırım Holding CFO Evren Öztürk Marmara Üni. İşletme
Hayat Kimya CFO Hüseyin Okur ODTÜ İşletme
Anadolu Grubu CFO Onur Çevikel İstanbul Üni. İşletme
Boyner CFO Özgür Tokgöz Altun ODTÜ İşletme
Çimsa CFO Vecih Yılmaz ODTÜ İşletme
Zorlu Enerji CFO Elif Yener Boğaziçi Üni. Endüstri Mühendisliği
< 03.08.2022 diğer haberleri için tıklayınız.