Altın fiyatları dolar endeksine bağlı güçlenme ile birlikte 2010 yılından bu yana en düşük seviyelere yaklaştı. Önceki gün 4 saatlikte oluşan ters flama formasyonunu gerçekleştiremeyen ancak yine de düşen trendine devam eden altın fiyatları 1175 bandını kıramadı. Geçtiğimiz haftanın CFTC raporunda fon yöneticileri alış pozisyonları kapatmasına rağmen, diğer yandan da satış kontratlarını azaltmaya gittiler. Tarım dışı haftası olması nedeniyle pozisyonlarda azaltıma gidilebilir ancak aynı durumun bu haftada sürmesi durumunda altın fiyatları 1150-1160 bandından destek bulabilir. 1160 seviyelerinde tutunan altın için fiziki talebe baktığımızda kısa vadeli 1 aylık GOFO oranının eksi bölgeye inmesiyle artış görüyoruz. Yalnız altının fiziki talebinin arttı dememiz için 3 aylık GOFO faizlerinin de eksi bölgeye düşmesini bekleriz ki, şuan için pozitif bölgede olmasına rağmen, yönü aşağıya. Dün COMEX ve NYMEX stoklarında görülen artış ardından sabah az da olsa azalma görüldü. Tekniksel olarak saatlik bazda düşen trendine devam eden altın fiyatlarında MACD sat yönünde negatif bölgede olsa da hacmini daraltmış. Bollingerda orta bandın geçtiği 1168 seviyesi sabah saatlerinde direnç olurken, aşması durumunda üst bandın 1172 seviyelerine kadar uzandığı görülüyor. Yatırımcılarımızın bu aşamada altın fiyatlarında takip etmeleri gereken direnç seviyeleri; 1172/ 1175/ 1178, destekler ise; 1165/ 1163/ 1160’tır. Bugün ABD’den açıklanacak olan NY ISM, fabrika siparişleri ve ekonomik iyimserlik verileri Altın fiyatlarına etki edebileceğini düşünmekteyiz.
ABD ham petrolü WTI, dün ve bu sabah gerçekleştirdiği kayıplarla beraber 2012 Haziran’dan bu yana en düşük eviyelerinde geziniyor. OPEC’e üye olan ülkelerin, üretimdeki paylarını kaybetmemek için arz kısıtına gitmemeleri nedeniyle, petrol talebinin karşısında arz fazlası duruyor. Bu nedenle gerileyen fiyatlarda düşüş trendi devam ediyor. Dün ABD’den gelen veriler tek bir yönde değildi. ISM imalat verisi beklentileri aşarak genişleme sinyaallerini artırırken, inşaat harcamalarında gerileme oldu. Ancak mevsimsellik gereği inşaat harcamalarında oluşan gerileme petrol fiyatlarını etkilemedi. Tekniksel olarak petrol fiyatlarına bakıldığında MACD sat yönlü ilerlerken, 94,80 bölgesinden başlayan düşüş trendini sert kayıplarla devam ettiriyor. 86 seviyelerinden başlayan üçgen formasyonu aşağı yönde kırılma yaptı. Saatlik bazda oluşan ters bayrak formasyonu düşüşün devam edeceği yönünde sinyal veriyor. Bugün ABD’den açıklanacak ve petrol fiyatlarını etkileyebileceğini düşündüğümüz veriler şöyle; NY ISM, fabrika siparişleri ve ekonomik iyimserlik. Bugün için WTI’da geri çekilmelerde 78,05/ 77,95/ 77,55 destekleri dikkat çekerken, yükselişlerde 78, 40/ 79,10/ 79,50 dirençleri öne çıkıyor.
EUR/USD paritesi, dün günün ilk yarısında Avrupa’da açıklanan verilerin çok olumlu olmamasıyla birlikte hafta açılışında sergilediği yükselişini yavaşlattı. AB tarafında bugün açıklanan veriler incelediğinde Alman PMI rakamının Ekim ayında 51.8’’den 51.4’e gerilediği ve AB İmalat PMI verisinin de 0,1 puan düşüş ile birlikte 50.6’ya indiği gözlemlendi. Beklentilerin ve geçen dönem oranların altında kalan açıklamalar sonrasında paritenin 1.2500 direnç bölgesinin üzerine geçmekte zorlandığı görülüyor. Günün devamında ABD’de açıklanan imalat ISM 56.6’dan 59.0’a yükselmiş olması oldukça olumlu karşılandı ve paritede yatay hareketin devam etmesini sağladı. Dün gece açıklamalarda bulunan Fed başkanı Fisher ise faiz artırımı için 2015 yazı çok geç olabilir, Fed, Doların değeri ile ilgili endişe duymamalı dedi. Bu haftanın önemli gelişmelerden olacak ECB faiz kararı öncesinde açıklamalarda bulunan M.Draghi maliye politikaları büyümenin daha sağlam desteklenmesi için katkıda bulunabilir şeklinde bir açıklamada bulundu. EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, 1.2770 seviyesinden başlayan düşüş trendi üzerine geçildiği ve fiyat hareketinin zayıf devam ettiği görülmekte. Dün sabah saatlerinde 1.2500 destek seviyesi aşağısına geççen paritede 1.2440 seviyesi yakınlarının test edildiği görüldü. Geçtiğimiz süreçte 1.2600 / 1.2850 arasından yaşanan Omuz Baş Omuz formasyonun kırılması satışların ön planda olabileceğini göstermekte. Buna karşın saatlik bazda fiyat ile MACD arasından yaşanan negatif uyumsuzluktan dolayı kısa vadeli düşüş trend kırılması sonrası yaşanabilecek alım tepkisine karşı dikkatli olunmasında yarar var. Alışların yoğunlaşması durumunda 1.2630 seviyesi ana direnç 1.2545 seviyesi ise ara direnç bölgesi olarak takip edilebilir. OBO formasyonun işaret ettiği ana destek seviyesi ise 1.2250 olarak görülmekte.
GBP/USD paritesi, İngiltere’de açıklanan İmalat PMI verisi sonrasında değer kazandı. Son üç ayın en iyi seviyesine yükselen PMI verisi sonrasından paritenin de 1.6022 seviyesine kadar yükseldiği görüldü. Geçtiğimiz dönem açıklanan 51.6 seviyenin de aşağısında gelmesi beklenen verinin, 53.2 olarak açıklanmış olması Sterlin’in, ABD Doları karşısında kısmi bir değer artışı yaşamasına neden oldu. GGünün devamında ABD’de açıklanan imalat ISM 56.6’dan 59.0’a yükselmiş olması oldukça olumlu karşılandı ve paritede yatay hareketin devam etmesini sağladı. Dün gece açıklamalarda bulunan Fed başkanı Fisher ise faiz artırımı için 2015 yazı çok geç olabilir, Fed, Dolar`ın değeri ile ilgili endişe duymamalı dedi. Haftalık ekonomik takvimde ise ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam dikkat çekiyor. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, parite fiyatının uzun süredir yatay bir bant içinde hareket ettiği izleniyor. Geniş bant dahilinde 1.6035 ile 1.5930 seviyeleri arasından devam eden hareket için kırılma yaşanması durumunda kırılma yönünde olmak yararlı olabilir. Yatay hareketinde geniş alan içinde oluşan dar banda bakıldığında da 1.6005 / 1.5965 destek direnç bölgesinin çalışmış olduğu görülmekte. Parite fiyat için 1.6035 üzerine çıkılması 1.6150 direncine kadar devam edilebilecek bir yükselişin zeminini hazırlayabilir ve kap formasyonun tamamlandığı görülebilir. MACD’nin poozitif bölgede olması da böyle bir senaryonun yaşanabileceğini göstermekte.
USD/TRY paritesi, haftanın ilk işlem gününde sabah saatlerinde Türkiye’de açıklanan enflasyon oranı verileri ardından kısmi bir geri çekilme göstermiş olsa da BİST 100 endeksinin de açılıştan gün ortasına kadar dar bir bant içinde yatay seyrettiği günde, oldukça kararsız bir görünüm sergiledi ve ABD’de açıklanan ISM verisinin olumlu gelmesiyle yükselişe geçti. Türkiye’de son dönemde açıklanan enflasyon oranlarının artış göstermesine bağlı olarak Türk Lirasından yaşanan değer kaybına bağlı hafif alıcılı bir seyir içinde olan paritede, açıklanan enflasyon oranlarında geri çekilmenin yaşanmamış olması çok olumlu karşılanmadı. Ekim ayında 8.96% düzeyine yükselen tüketici fiyat endeksi ve yıllık olarak 10.10% oranına yükselen üretici fiyat endeksi ilerleyen süreçte TCMB’nin gerçekleştirebileceği faiz indirimi beklentisine gölge düşürmüş oldu. Günün devamında ABD’de açıklanan imalat ISM 56.6’dan 59.0’a yükselmiş olmaası oldukça olumlu karşılandı ve Dolar’a alım getirdi. Veri sonrasında fiyatın 2.24 sınırına kadar yükseldiği gözlemlendi. Dün gece açıklamalarda bulunan Fed başkanı Fisher ise faiz artırımı için 2015 yazı çok geç olabilir, Fed, Doların değeri ile ilgili endişe duymamalı dedi. USD/TRY paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, 2.2670 seviyesinden başlayan ve 2.2250 seviyesinden geçen düşüş trendinin kırıldığı görülmekte. Kırılma sonrasında 2.2220 yakınlarında geri dönüş hareketini de gösteren paritede 2.2315 ara direncinin aşılması alış tepkilerini artırabilir. Trend kırılmasından önce 2.1895 desteği ile 2.2250 direnci arasından çift dip yapan paritede 2.2250 / 2.2510 aralığı ana direnç olarak takip edilebilecek bölge konumunda. Saatlik bazda Bollinger üst bandını zorlayan paritede bant dışına çıkılması da alış pozisyonlarına hız kazandırabilir. MACD’nin ise saatlik bazda pozitif uyumsuzluk içinde bulunduğu paritede kırılan düşüş trendine ikinci dönüş hareketi görülebilir, bu kapsamda 22.2170 trend desteği olarak takip edilebilir.
USD/JPY paritesi, geçen hafta FOMC toplantısı sonrası Fed’in sıkı para politikasına beklenenden daha erken geçebileceğinin beklentisinin artmasıyla birlikte değer kazanan Dolar’ın etkisiyle başladığı yükselişini, geçtiğimiz haftanın son gününde parasal genişleme programını daha da arttıracağını açıklanan BoJ’un ardından ivmelendirdi. Merkez bankalarının etkisiyle 114.21 seviyesine kadar yükseliş gösteren paritede bu sabah itibariyle kısmi bir düzeltme hareketi yaşanıyor. Sabah saatlerinde Japonya’da açıklanan imalat PMI verisinin 51.7’den 52.4’e yükseldiği açıklandı. USD/JPY paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, uzun vadede 77.00 bölgesinden başlayan ve 104.00 yakınlara kadar devam eden sert yükseliş sonrası 2012 - 2013 yılları arasından yaşanan sıkışmanın kırılmış olmasıyla tamamlanan flama formasyonun da işaret etmiş olduğu 125.00 ana direncine doğru hareketin giderek ivme kazandığı görülüyor. Son saatlerde kısmi bir geri çekilme içiinde olan paritede 113.25 / 112.60 / 111.90 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.
Emre ÇAYIRLI
Araştırma Uzmanı
İntegral Menkul Değerler A.Ş
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri “Yatırım Danışmanlığı”
kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy
yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında
imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel
görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri
tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan
bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun
sonuçlar doğurmayabilir.
< 04.11.2014 diğer haberleri için tıklayınız.