BIST 100 - -
MTRKS - -
DOLAR - -
GRAM ALTIN - -
Matriks Store
Piyasa
Son
Önceki Kapanış
Değişim (%)
BİST 100
-
-
-
Dolar
-
-
-
Euro
-
-
-
Gram Altın
-
-
-
Piyasa
Son
Önceki Kapanış
Değişim (%)
Altın Ons
-
-
-
Gümüş Ons
Brent Petrol
Bitcoin

- Borsa İstanbul verileri 15 dk gecikmelidir.

Borsaya Nasıl Başlanır? 

Borsa, finansal varlıkların alınıp satıldığı bir pazar yeridir. Borsalar, yatırımcıların şirketlere ortak olmalarına ve şirketlerin sermaye artırımı yaparak fon bulmalarına olanak tanır. Borsalarda alım satım işlemleri genellikle aracı kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Yatırımcılar, belirli bir finansal aracı satın almak veya satmak için borsada emir verirler ve bu emirler aracı kurumlar tarafından borsaya gönderilir, emirler borsada eşleştirilip gerçekleştirilir ve sonuçları yayınlanır. Yatırımcılar, canlı borsa işlemlerine başlarken öncelikle piyasaların işleyişiyle ilgili bilgi sahibi olmalı ve doğru kararlar alabilmek için finansal piyasaları anlamalıdırlar. 

İşte bu yazımızda Borsaya Nasıl Başlanır? sorusunun yanıtını adım adım anlatacağız. 

İçerik

  Borsaya Nasıl Başlanır? 
    1) 
Eğitim ve Araştırma
    2) 
Hedef Belirleme ve Strateji Oluşturma
    3) 
Finansal Durumunuzu Gözden Geçirme
    4) 
Aracı Kurum Seçimi
    5)
 Hisse Senedi veya Diğer Finansal Araçları Seçme
    6) 
Piyasa Takibi ve İşlem Yapma
    7) 
Risk Yönetimi

 

Borsaya Nasıl Başlanır?
Borsaya giriş yapmak istiyorsanız, borsada yatırım yapmaya nasıl başlanır merak ediyorsanız aşağıdaki temel adımları takip edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki borsa yatırımı risk içerir ve dikkatli bir şekilde araştırma yapmadan, piyasayı anlamadan ve kabul edebileceğiniz risk seviyesini belirlemeden yatırım yapmak önerilmemektedir. Borsada işlem yapmaya başlamadan önce kişinin mutlaka kendi risk seviyesini belirlemesi ve işlemlerini bu risk seviyesini göz önünde bulundurarak yapması tavsiye edilir.  

Eğitim ve Araştırma
Borsa hakkında temel bilgiler edinmek için yatırım konulu kitaplar okunabilir, online bilgi kaynakları incelenebilir ve finansal piyasaları anlamaya yönelik temel ve teknik analiz eğitimlerine katılım sağlanabilir. Temel finansal terimleri öğrenmek ve borsa işleyişini anlamak için çaba göstermek bilgi düzeyinizi hızlı şekilde artıracaktır.

Hedef Belirleme ve Strateji Oluşturma
Yatırım hedeflerini belirlemek yatırım yapmaya başlamadan önce atılacak ilk adımdır. Öncelikle yatırım yapma amacınız nedir? Birikim yapmak, emeklilik için güvence, çocuklar için güvence, gayrimenkul almak gibi çeşitli amaçlar olabilir. Yatırımlarınızı kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi yapmak istediğinizi düşünün. Hedeflerinizi bir plan olarak hazırlayın ve belirli aralıklarla takip edin. Hedefler belirlendikten sonra risk toleransınızı değerlendirin ve buna uygun bir yatırım stratejisi belirleyin. Risk toleransı, risk alabilme kapasitenizi anlatır. Bir kişi finansal durumu, eğitim düzeyi, sosyoekonomik çevresi ve bunun gibi sebeplerle düşük veya yüksek seviyede risk almaya uygun olabilir. Örneğin piyasa konusunda eğitimli ve bilgili bir yatırımcı, eğer anaparasından çok az kayıpları kabul ediyor ve daha büyük kayıp ihtimallerinden kaçınıyorsa, risk alabilme kapasitesi düşüktür. Riski kabul edebilmek için yatırım yapılan varlıklar hakkında bilgi sahibi olmak kadar yatırım yapılan paranın kısa sürede gerekmeyen, kayıp yaşansa bile hayatına ve yatırım süreçlerine devam edilebilecek bir değerde olması gerekir. 

Finansal Durumunuzu Gözden Geçirme
Varlıklarınızı ve borçlarınızı, kısaca finansal durumunuzu değerlendirin. Varlıklarınız nakit, altın, gayrimenkul, araba, arsa gibi değerlerden oluşabilir. Borçlarınız kişilere olan borçlar olacağı gibi bankalara olan kredi ve kredi kartı borçlarınız da olabilir. 
Yatırım yapmadan önce giderlerinizi karşılayacak miktarda paranın kenara ayrılmasında fayda olacaktır. Ayrıca güvenlik amaçlı para tutmak, yatırımlarınızda zarar olması durumunda size destek olabilir. Yatırıma ayıracağınız tutarı belirlerken ailenizin maddi durumu, aylık gelir ve gider durumunuz gibi etkenler önemli rol oynar. 
Yatırıma ayrılacak tasarruf miktarı, herkes için farklı olacaktır. Temel öneri, yatırımın kısa sürede ihtiyaç olmayacak tasarruflar ile yapılmasıdır. Yatırım işlemleri doğası gereği belirli riskler taşımaktadır. Finansal varlıkların fiyatları günlük bazda değişmektedir. Alım yapılan bir varlığın fiyatı kısa süre içerisinde önemli artışlar gösterebileceği gibi düşüş göstermesi de eşit derecede olasıdır. Bu nedenle kısa sürede ihtiyaç olacak tasarrufların riski daha düşük finansal varlıklarda değerlendirilmesi, risk düzeyi daha yüksek olan varlıkların ise daha uzun süre tutulabilecek veya daha düşük miktarda paralar ile yapılması önerilir.

Aracı Kurum Seçimi
Yatırım yapabilmek için bir aracı kurum hesabına ihtiyaç duyulur. Bu nedenle bir aracı kurum seçimi yapılması gereklidir. Aracı kurumlar, borsada işlem yapmanıza aracılık eden finansal kuruluşlardır. Sizin için nakit paranızı tutacak bir cari hesap ve varlıklarınızı tutacak bir yatırım hesabı açacaklar ve istediğiniz varlıkları alıp satmak için size yardımcı olacaklardır. Aracı kurum seçimi yaparken dikkat edilecek kriterler şunlardır: İşlem komisyonu oranları, hesap işletim ücretleri ve diğer masraf oranları, uygulamalarda kullanıcı dostu arayüz, genel müşteri memnuniyeti, müşteri hizmetleri kalitesi gibi faktörleri değerlendirerek kendi şartlarınıza en uygun olacak aracı kurumu seçebilirsiniz. Sonraki adımda aracı kurumda bir yatırım hesabı açıp hesabınıza para yatırarak borsada işlem yapmaya başlayabilirsiniz.

Hisse Senedi veya Diğer Finansal Araçları Seçme
Hangi tür finansal araçlara yatırım yapmak istediğinizi belirleyin. Hisse senetleri, tahviller, bonolar, emtialar, yatırım fonları gibi çeşitli seçenekler arasından size uygun olanları seçebilirsiniz. Her finansal varlık türünün kendine göre bir getiri ve risk yapısı vardır. Emtialar değerli mallardan oluşmakta ve fiyatları makroekonomik olaylara göre değişmektedir. Hisseler şirketlerin ortaklık paylarıdır ve fiyatları şirketin ve içinde bulunduğu ülkenin ekonomisi ve haber akışına göre değişmektedir. Tahvil ve bonolar şirketlerin veya devletin borç almasını sağlayan ve faiz kazancı sunan değerli kağıtlardır. Her birinin getiri potansiyeli veya risk seviyesi birbirinden farklıdır. Portföyünüzün yapısını belirlerken seçeceğiniz varlıklar hakkında önce araştırma yapın, hangi varlığa portföyünüzün yüzde kaçıyla yatırım yapmak istediğinizi belirleyin. Daha sonra alacağınız varlığın temel ve teknik analizini yaparak veya piyasa uzmanlarının yaptığı analizleri okuyarak yatırım kararı verebilirsiniz.

Piyasa Takibi ve İşlem Yapma
Finans, ekonomi ve şirket haberlerini takip edin ve piyasa analizleri yapın. Haber kaynağı olarak borsa veri yayın kuruluşlarını ve televizyondaki ekonomi kanallarını takip edebilirsiniz. İşlem veya yatırım yapmadan önce ilgili varlıklarla ilgili dikkatlice araştırma yapın ve kararlarınızı buna göre verin. Çevrenizde çok sayıda kişinin piyasalar hakkında yorumlar yaptığını duymanız olasıdır. Duyduğunuz bilgilerin doğruluğunu araştırmak yatırım kararları için çok önemlidir çünkü piyasadaki varlıkların fiyatlarını etkileyebilecek yanlış veya yanıltıcı haber ve bilgilerin yayılması sıkça karşılaşılan bir durumdur. 

Risk Yönetimi
Yatırım riskini yönetmek için öncelikle her yatırımla ilgili temel risk unsurlarını öğrenmek gereklidir. Elinizdeki varlıklara ait risklerinizi belirleyin ve buna göre pozisyon alın. Riskten kaçınmak için yapılan tavsiyelerin geneli yatırımlarınızı çeşitlendirmeyi içerir. Olası bir zarar durumunda sermayenizi korumak için stop-loss (zarar-durdur) yaparak kayıplarınızı kesebilirsiniz. Borsaya giriş yapmadan önce uzmanlardan ve finansal danışmanlardan profesyonel tavsiye almak her zaman faydalı olabilir. Risk yönetimi kişiye özel bir durum olduğundan, kendi finansal durumunuza göre alabileceğiniz ve alamayacağınız riskleri önceden belirlemek ve yatırım yaparken bunlara uymak başarınız için faydalı olacaktır.

 

Borsa Emir Tipleri Nelerdir? Borsa Emir Geçerlilik Süreleri Nelerdir? Zincir Emir Ne Demektir?

23 Mayıs 2024

Borsa Emir Tipleri Nelerdir? Borsa Emir Geçerlilik Süreleri Nelerdir? Zincir Emir Ne Demektir?

Borsada yatırım yapmak isteyenler için emir tipleri ve geçerlilik süreleri oldukça önemlidir. Bu yazımızda, Borsa İstanbul'da kullanılan emir tiplerini ve bunların geçerlilik sürelerini detaylı bir şekilde ele aldık.

İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? Teknik Analizlerde Nasıl Kullanılır?

20 Mayıs 2024

İndikatör Nedir? Ne İşe Yarar? Teknik Analizlerde Nasıl Kullanılır?

Finansal piyasalarda yatırım yaparken doğru kararlar almak için analiz yöntemlerinin önemi büyüktür. Teknik analiz, yatırımcılara fiyat hareketlerini analiz etmek ve gelecekteki trendleri tahmin etmek...

Temettü Nedir? Nasıl Hesaplanır ve Nasıl Alınır?

13 Mayıs 2024

Temettü Nedir? Nasıl Hesaplanır ve Nasıl Alınır?

Temettü, yatırımcılar için hisse senetlerinin sunduğu çekici bir avantajdır. Bir şirketin karından pay almak olarak tanımlanan temettü, yatırımcılara düzenli gelir sağlayabilir ve uzun vadeli yatırımlar için istikrarlı bir getiri kaynağı olabilir.